Bent u op zoek naar een rechtysbijstand, advocaat of adviseur die precies weet wat er in het huurrecht speelt? Wat de uitdaging ook mag zijn, wij bieden een oplossing. Bij Juridisch Centrum combineren wij onze kennis van het huurrecht woon- en bedrijfsruimtes met onze kennis van het ruimtelijk bestuursrecht.
Huurrecht
Huurrecht betreft alle regels die zijn samengesteld op het gebied van huur en verhuur. Huurovereenkomst of Huurcontract is de overeenkomst waarbij de verhuurder de verplichting aanneemt een ruimte of gedeelte daarvan te verstrekken aan de huurder. De huurder is daartegenover verplicht zich te verbinden tot een tegenprestatie (art. 7:201 BW). Denk aan bijvoorbeeld een grote renovatie, herstructurering van een woonwagenlocatie, overlastgevende huurders, huurachterstanden of gebreken aan het gehuurde. Wij maken onderscheid tussen twee verschillende soorten huurrecht: rechten voor woonruimtes en rechten voor bedrijfsruimtes. Vaak wordt het huurrecht in verband gebracht met de verhuur van huizen of kamers. Het huurrecht is echter ook van toepassing op het huren van een fiets of een auto.
Bent u op zoek naar een rechtysbijstand, advocaat of adviseur die precies weet wat er in het huurrecht speelt? Wat de uitdaging ook mag zijn, wij bieden een oplossing. Bij Juridisch Centrum combineren wij onze kennis van het huurrecht woon- en bedrijfsruimtes met onze kennis van het ruimtelijk bestuursrecht.
De kenmerken van huur?
Uit bovenstaande definitie blijkt dat huur twee essentiële kenmerken heeft: de verhuurder verstrekt de huurder het gebruik van een zaak, en de huurder biedt de verhuurder een tegenprestatie. Als aan beide voorwaarden is voldaan, is er sprake van een huurovereenkomst en zijn de regels van het huurrecht van toepassing. Dit geldt ook als er boven het contract iets anders staat (bijvoorbeeld: gebruiksovereenkomst).
Toepasselijke Wetten
Het huurrecht is van toepassing op de huur van zaken, ook wel huurobjecten genoemd. Afhankelijk van het soort huurobject zijn bepaalde regels van toepassing. Sommige regels zijn op alle huurobjecten van toepassing. Zie hieronder een overzicht van de verschillende huurobjecten en de daarop van toepassing zijnde regelgeving.
- Huur van roerende zaken: artikel 7:201 t/m 7:231 BW.
- Huur woonruimte: artikel 7:201 t/m 7:231 en art. 7:232 t/m 7:282 BW.
Zie de speciale pagina over huur woonruimte - Huur van middenstandsbedrijfsruimte: artikel 7:201 t/m 7:231 BW en art. 7:290 t/m 7:310 BW.
- Huur overige bedrijfsruimte: artikel 7:201 t/m 7:231 en art. 7:230a BW.
Huurrecht woonruimte
Op het gebied van huurrecht woonruimte zijn bij Tomlow advocaten maar liefst tien ervaren huurrecht advocaten werkzaam. Omdat wij zeer veel woningcorporaties, gemeenten en professionele verhuurders tot onze klantenkring mogen rekenen, blijven wij daarbij altijd actueel en scherp. Bovendien geven wij regelmatig trainingen huurrecht woonruimte, waarmee wij onze kennis aan cliënten kunnen overbrengen. Zo houden wij ook hen scherp.
Binnen het huurrecht woonruimte procederen en adviseren wij onder meer over de volgende onderwerpen:
- Het opstellen van huurovereenkomsten van een woonruimte
- Het opzeggen van de huur, o.a. op grond van dringend eigen gebruik
- Verhogen/verlagen van de huurprijs
- Medehuur/onderverhuur: wilt u gaan onderverhuren of een medehuurder zoeken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Tomlow Advocaten helpt u door middel van bemiddeling en advisering.
- Optreden tegen overlast (juridische bemiddeling bij overlast van buren)
- Oplevering na einde huur: waar moet u op letten als u een huurhuis oplevert na het opzeggen van een contract?
- Gebreken: zijn er bepaalde gebreken aan een woonruimte die u wilt gaan huren? Tomlow Advocaten kan hierbij bemiddelen en adviseren
- Renovatie en dringende werkzaamheden: Bent u huurder en de verhuurder wilt uw bedrijfspand of woning renoveren. Wat zijn dan uw rechten? Moet u meewerken? Kan de huurprijs omhoog? Krijgt u schade vergoed?
Huurrecht bedrijfsruimte
Onder bedrijfsruimte verstaan wij ‘winkelruimte’ (waaronder ook horecaruimte wordt verstaan), ‘kantoorruimte’ of ‘overige bedrijfsruimte’. Onder de laatste categorie is alle bedrijfsruimte te scharen die niet tot de categorie winkelruimte of kantoorruimte behoort.
Onze huurrecht advocaten treden op voor particuliere en professionele verhuurders, huurders, beleggers, gemeenten, woningcorporaties en instellingen. Regelmatig procederen wij over beëindiging van de huur, herziening van de huurprijs of renovatie.
Binnen het huurrecht bedrijfsruimte procederen en adviseren wij onder meer over de volgende onderwerpen:
- Herziening van de huurprijs: bent u huurder en wilt uw verhuurder de huurprijs herzien? Kan dit zomaar? Wat zijn uw rechten als huurder? Wat zijn de rechten van de verhuurder?
- Het opstellen van huurovereenkomsten is iets waar Tomlow Advocaten bij kan helpen
- Wijzigen van afspraken in huurovereenkomst: mag een verhuurder zomaar afspraken in een huurovereenkomst wijzigen? Wat zijn de rechten van zowel de huurder als verhuurder?
- Renovatie en dringende werkzaamheden: wilt u als verhuurder renovaties toepassen op een gehuurde bedrijfsruimte of bent u huurder en wilt uw huurder renovaties toepassen? Dan komen er ongetwijfeld juridische vragen en bent u waarschijnlijk benieuwd naar welke rechten u heeft als verhuurder of huurder.
- Ontruimingsprocedure: een noodzakelijke procedure wanneer de verhuurder de huurder uit een ruimte wil zetten. Door middel van juridisch ervaren mensen kan er achterhaald worden wie er in zijn/haar recht staat.
- Beëindiging van de huur: wanneer kan de huur beëindigd worden? Wat zijn de rechten van de huurder en verhuurder?
Omdat een aantal van onze huurrecht advocaten zich dagelijks met huurrecht bedrijfsruimte bezighoudt, hebben wij in deze onderwerpen ruime kennis en ervaring.
Huurrecht advocaat Utrecht
Onze eigenzinnige aanpak valt op. Bovendien laten wij onze kennis van het huurrecht ook zien in de cursussen die wij regelmatig verzorgen. Maar ook bij de aan huurrecht verwante onderwerpen, zoals de ontruiming van krakers en burenrecht, hebben wij ruime expertise. Schakel nu een huurrecht advocaat in bij Tomlow Advocaten.
Heeft u een vraag over huurrecht, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. U wordt doorverbonden met een van onze medewerkers, wij staan u graag vrijblijvend te woord of schakelen indien nodig een huurrecht advocaat voor u in.
Veelgestelde vragen over huurrecht (advocaten)
Wat is burenrecht?
In het burenrecht staan alle zaken met betrekking tot de rechtsverhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Buren waarbij geschillen kunnen ontstaan doordat er over langere tijd opgelopen ergernissen en frustraties onopgelost blijven. Door het continue naast elkaar wonen kunnen er confrontaties ontstaan. Een huurrecht advocaat kan bij dit soort geschillen bemiddelen door tijdig advies te leveren. Hieronder een aantal voorbeelden waar een advocaat burenrecht bij kan bemiddelen:
- Burenrecht ongewenst uitzicht
- Burenrecht burgerlijk wetboek
- Burenrecht erfafscheiding
- Burenrecht licht en uitzicht
Wat doet een huurrecht advocaat?
Een huurrecht advocaat is houdt zich bezig met- en is gespecialiseerd in huurrecht en alles wat daarbij komt kijken. Denk aan het beoordelen en opstellen van contracten, onderverhuur, huurverhogingen en nog vele andere zaken. Als huurder of verhuurder kunt u dus de hulp inschakelen van een huurrecht advocaat.
Een huurrecht advocaat kan door zowel een huurder als verhuurder ingeschakeld worden voor verschillende zaken. Denk aan het opstellen of controleren van een huurovereenkomst voor bijvoorbeeld een woon- of bedrijfsruimte, het tijdelijk verhuren van een bedrijfspand of woning, onderverhuring, huurverhoging van zowel bedrijfsruimtes als woonruimtes en nog veel meer.
Hoe sterk sta ik als huurder?
Een huurder heeft meestal huurbescherming. Dit betekent dat de verhuurder de huur niet zomaar op kan zeggen. Wel dient een huurder tijdig de huur te betalen en de woon- of bedrijfsruimte als goed huurder te gebruiken. Betaalt de huurder geen huur voor een langere periode, dan kan de verhuurder eenzijdig opzeggen indien de huurder hiermee instemt. Zonder instemming blijft de huurovereenkomst in stand. Hiermee zou gesteld kunnen worden dat de huurder vrij sterk staat. Uiteraard is iedere situatie verschillend en uniek. Daarom is het wijs om contact op te nemen met een ervaren partij zoals Tomlow Advocaten of direct een huurrecht advocaat in te schakelen.
Wat is huurrecht?
Waar zijn de regels van het huurrecht te vinden?
De meeste regels van het huurrecht zijn te vinden in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:201 t/m 7:310 BW). Daarnaast zijn er enkele andere wetten en bepalingen die betrekking hebben op specifieke onderdelen van het huurrecht, zoals de Huurprijzenwet woonruimte, het Besluit huurprijzen woonruimte en het Besluit servicekosten.
Tips over huurrecht
- Een pachtovereenkomst wordt niet als huur aangemerkt (bij pacht wordt een onroerende zaak, zoals een stuk grond, in gebruik verstrekt ter uitoefening van landbouw).
- Kijk in de kleine lettertjes of de huurprijs inclusief verzekering is, en of het mogelijk is aanvullende verzekeringen af te sluiten. Zo zijn bij autoverhuur allerlei opties mogelijk, van inzittendenverzekering tot buitenlandverzekering.